
У різних країнах День морозива має свої дати: наприклад, у США його святкують у третю неділю липня, а в Україні часто можна зустріти дату святкування саме 10 червня, яке пов’язують з “днем винайдення морозива”, хоча немає історичних доказів саме такої дати. У будь-якому разі, День морозива це літнє свято, яке має на меті познайомити всіх цікавих з тим, як людство створило й популяризувало цей солодкий і смачний прохолодний продукт. Більше про це розповість “Еспресо.Захід“.
Історія морозива: від давнини до сучасності
Бананове морозиво, Фото: Freepik
Морозиво, як концепція охолодженого десерту, має тисячолітню історію. Перші згадки про щось схоже на морозиво датуються приблизно 4000 років тому в Стародавньому Китаї. Тамтешні імператори насолоджувалися сумішшю снігу, льоду, фруктів і меду, яку готували для еліти. Цей делікатес зберігався в спеціальних льохах, де лід заготовляли взимку. Тобто тисячі років це був трудомісткий процес.
У Персії (приблизно 2500 тисячі років тому) створювали десерт під назвою “фалуде” – суміш вермішелі, льоду та рожевого сиропу, яку подавали в спекотні дні. Ця традиція вплинула згодом на арабський світ, де з’явилися шербети – охолоджені напої з фруктів, які стали прабатьками сучасного морозива.
У Європі морозиво з’явилося значно пізніше. Хоча дехто припускає, що багаті античні греки та римляни теж мали щось подіне (фрукти з медом та льодом), та вважається, що саме Марко Поло привіз ідею заморожених десертів із Китаю в Італію в XIII столітті. У Середньовіччі італійські аристократи смакували заморожені суміші фруктів і льоду, які готували за допомогою солі та льоду для зниження температури.
За легендою, у XVI столітті Катерина Медічі, вийшовши заміж за французького короля, привезла до Франції італійських кухарів, які вдосконалили рецепти морозива, додавши до нього молоко та вершки. Тож вже у XVII столітті морозиво стало популярним при дворах Італії, Франції та Англії. Особливо славилися рецепти у Версалі. У XVIII столітті ласощі дісталися до Америки.
Справжній прорив у популярності морозива стався в XIX столітті, коли з’явилися перші механічні морозильні апарати. У 1843 році американка Ненсі Джонсон винайшла ручну морозивницю, яка значно спростила процес виготовлення. Так з початком промислової революції морозиво стало доступним масам, а не лише еліті.
У XX столітті, з появою електричних холодильників і масового виробництва, морозиво стало невід’ємною частиною культури харчування в усьому світі.
Як морозиво стало популярним
Популяризація сучасного морозива пов’язана насамперед з технологічним прогресом. Винахід холодильного обладнання та морозильних камер у XIX–XX століттях зробив морозиво доступним для всіх. До цього його могли собі дозволити лише багаті, адже лід був рідкісним й дорогим, особливо у теплих краях.
Інший важливий фактор – урбанізація та відкриття у містах все більшої кількості кафе, де подавали морозиво, а вуличні торговці пропонували його в ріжках і стаканчиках. У США в 1904 році на Всесвітній виставці в Сент-Луїсі популяризували вафельний ріжок, який став культовим.
Звісно, що не обійшлося без маркетингу та культурного впливу. Виробники морозива побачили, що цим продуктом люблят ласувати як діти, так і дорослі, тому завдяки рекламі – все більше популяризували морозиво і винаходили нові смаки. Так морозиво стало символом літа та відпочинку. А кіно довершило справу, адже, якщо у фільмі показують літній відпочинок, там обов’язково десь буде морозиво.
Які є різновиди морозива
Сьогодні морозиво має безліч форм і смаків, які задовольняють найрізноманітніші вподобання.
Найпопулярнішим смаком морозива у світі є ваніль, особливо у класичному кремовому варіанті на основі молока чи вершків. В Україні особливо популярним є пломбір – густе морозиво з високим вмістом жиру. Ванільний пломбір вважається класикою. Шоколадне морозиво на другому місці. До речі шоколадне або фруктове морозиво може бути виготовлене на основі тієї ж вершкової маси, що й ванільне, але не завжди належить до категорії пломбіру – усе залежить від жирності продукту.
Також популярним є ескімо – морозиво на паличці, часто покрите шоколадною глазур’ю. Хоча ескімо вважається американським винаходом, в Україні воно стало культовим у 60–70-х роках XX століття. У радянський час ескімо виготовляли на молокозаводах, і воно було настільки популярним, що черги за ним вишиковувалися навіть у холодну погоду.
Є ще таке морозиво, яке зветься шербет – легший десерт із фруктового пюре, цукру та невеликої кількості молока або без нього. А сорбет – безмолочний варіант, виготовлений із фруктів, цукру та води, ідеальний для веганів.
В Італії популярне джелато – морозиво з густішою текстурою, яке містить менше повітря та більше молока, ніж вершків.
У закладах швидкого приготування часто можна зустріти м’яке морозиво, яке подається з апаратів, має кремову консистенцію та часто використовується в десертах, як-от макфлурі.
А от морозиво без цукру чи веганське – це сучасні альтернативи, виготовлені на основі рослинного молока (мигдального, кокосового) або підсолоджувачів.
До речі заморожений йогурт (фрогурт) також може вважатися морозивом. Але це легший варіант із кисломолочною основою, який популярний серед тих, хто стежить за кількістю калорій, які споживає.
Крім того, у різних країнах є унікальні різновиди. Наприклад, в Японії популярне морозиво зі смаком зеленого чаю (матча), а в Індії – мангове морозиво з кардамоном.
Цікаві факти про морозиво
Морозиво з бананів, Фото: klopotenko.com
Цікаво те, що морозиву навіть приписують цілющі властивості на рівні з певними ліками. У XIX столітті лікарі в Європі часто рекомендували морозиво як засіб для заспокоєння нервів і навіть для лікування деяких хвороб. Проте згодом вони зрозуміли, що забагато морозива – шкідливо для горла, зубів та й шлунку теж. Особливо не рекомендується морозиво людям, які мають цукровий діабет, лактозну недостатність, ожиріння чи гастрит.
Однак зараз лікарі теж рекомендують морозиво, але лише в окремих випадках. Наприклад, після видалення мигдаликів (тонзилектомії) або зубів. Холод морозива зменшує набряк, заспокоює біль і зупиняє дрібні кровотечі. Інша ситуація, коли людина хворіє на анорексію, тоді кажуть вживати морозиво, бо це калорійний продукт. Також у випадках стресу, емоційної напруги, після хіміотерапії – маленька порція морозива може слугувати емоційною втіхою. Наприклад, під час Другої світової війни американські солдати отримували морозиво як частину раціону, щоб підняти бойовий дух.
До речі найдорожче морозиво у світі продали у Дубаї. У 2018 році тут створили морозиво за 817 доларів за порцію. Воно містило чорний трюфель, іранський шафран і навіть їстівне золото!
А ще морозивом ласували навіть у космосі. У 1980-х роках NASA розробила спеціальне морозиво для астронавтів, яке не потребувало заморожування.
На завершення варто сказати, що морозиво – один з найпопулярніших десертів в Україні. Зокрема, торік українці зʼїли морозива на понад 13 млрд грн.
Читайте також: У Львові справжнє літо: як уберегтися від спеки та не отримати сонячний чи тепловий удар