
Про це повідомив екснардеп та радник голови Тернопільської ОВА з агрополітики Михайло Апостол.
“Цього року Україна ризикує зіткнутися з дефіцитом якісної продовольчої пшениці. Основна причина – погодні умови: надмірні дощі в одних регіонах, посуха в інших, а місцями – зниження класності врожаю через хвороби зернових”, – написав він на своїй сторінці у Facebook.
За цих умов Михайло Апостол вважає загрозою відсутність обмежень на експорт пшениці.
“А тепер уявімо, що буде, якщо трейдери отримають можливість без обмежень скуповувати продовольчу пшеницю й вивозити її за кордон. Ми залишимося без достатньої кількості якісного борошна. Хлібопекарі вимушені будуть закуповувати зерно за кордоном у 2–3 рази дорожче”, – вважає експерт.
За словами Михайла Апостола, уже нині Україна імпортуємо ” за космічними цінами” житнє борошно, бо вітчизняного немає.
Радник Вячеслава Негоди вважає ситуацію критичною.
“Продовольча пшениця – це не просто товар. Це стратегічний запас держави, від якого залежить продовольча безпека. У світі жодна країна не дозволяє вивозити зерно без оцінки внутрішніх потреб. Навпаки: США та Франція формують держрезерви. Китай зберігає рекордні запаси зерна – понад 50% світових резервів. Індія щороку коригує квоти на експорт пшениці відповідно до прогнозів врожаю”, – каже Михайло Апостол.
На його думку, уже зараз в Україні треба вжити низку заходів:
- Терміново проаналізувати врожай за класністю (1–3 клас) та обсяг внутрішнього споживання хлібопекарської промисловості.
- Довести квоти продовольчої пшениці до областей – мінімальний обсяг, який повинен залишитися на внутрішньому ринку.
- Тимчасово підняти експортне мито на продовольчу пшеницю – щоб стримати надмірний вивіз.
- Створити гнучкий механізм: залишити відкритим експорт фуражного зерна, але поставити під контроль продовольче.
- Активізувати формування держрезерву пшениці, особливо у зонах ризикованого землеробства.
“Україна повинна діяти швидко й рішуче, але без перегинів. Необхідно знайти баланс: забезпечити продовольчу безпеку й не вбити експортний потенціал. Це стандартна практика в усіх цивілізованих країнах. Бо що ми скажемо людям взимку, якщо хліб подорожчає у 2–3 рази, а борошно будемо завозити за ціною імпортної італійської пасти? Час діяти. Продовольча безпека – це питання виживання”, – вважає він.